Historiku ynë

Qendra e Solidaritetit dhe Avacimit (QSA) si organizatë qytetare, e cila nga themelimi i saj, nga një grup të rijnsh intelektualë dhe të vullnetit të mirë, grumbullon njerëz të profileve dhe grupmoshave të ndryshme nga trojet shqiptare dhe nga diaspora. Fillimisht më 2007 u themelua në Preshevë me emrin Qendra e Solidaritetit Humanitar (QSH), ku deri më 2011 e realizoi misionin dhe veprimtarinë e saj kryesisht në sferën humanitare, si paraardhëse e QSA-së.

Duke vlerësuar se nevojat për solidarizim në terren sa vijnë dhe shtohen, QSA në realizim të misionit të saj nga viti 2009 filloi të zgjerojë rrjetin e saj. Fillimisht u themelua qendra në Zvicër, për t’u pasuar me qendrat tjera në Maqedoni, Gjermani, Belgjikë e Austri.

Nga viti 2011 e tutje, kjo strategji e re e shërbimit ndaj popullit morri një dimension të ri, që përveç komponentës humanitare, në vetë-vehte do të përfshinte edhe komponenten e avancimit të popullit dhe njëkohësisht edhe të kërkohen individë apo grupe nga trojet tona, të cilët formojnë Qendra të reja në diasporë, që edhe tek popullata jonë në diasporë por edhe tek popullata evropiane të shpërndahet ideja e solidaritetit. Pra, misioni i saj pësoi ndryshimin vetëm në zgjerimin e fushave të veprimtarisë dhe strukturës së saj, kurse në fokus si gjithnjë mbeten nevojat e popullit.

QSA tash duke realiziuar strategjinë e saj të re, nga viti 2009 filloi të zgjerojë rrjetin e saj. Fillimisht u themelua qendra në Zvicër, për t’u pasuar me dy qendrat tjera në Gjermani e Belgjikë. Pas formimit të tri qendrave në diasporë, QSA ndërtoi një bazë të mirë potenciale, për të mbështetur dhe qendra tjera operative në trojet shqiptare. Kështu që, QSA më 2012 themeloi dhe një qendër operative në Kumanovë të Maqedonisë.

QSA vlerëson që në trojet shqiptare ekzistojnë nevoja të themelimit dhe të qendrave tjera operative, pra në Kosovë dhe Shqipëri. Ky zhvillim gjografik do të bëhet krahas gjetjes së kontribuesve dhe integrimit në radhët e saj në qendrat në diasporë. Nëse dëshironi dhe ju të bëheni pjesë e QSA, apo të iniconi themelimin e një qendre operative në vendin tuaj, atëherë klikoni këtu.

This post is also available in: English Turkish

Leave a Reply

Your email address will not be published.